Charitativní gotická kompilace do probdělých nocí

Koho by napadlo, že z temné komunity vzejde kompilace, jejímž účelem bude pomoci uprchlickým táborům ve středomoří. Ale vzešla a přináší překvapivě hezký poslech. Alespoň pokud si potrpíte na dark folk, experimentální hudbu nebo ambiente.

23 skladeb se stopáží přes 2 hodiny na jednom albu je velmi slušný balík muziky. Za 9 euro získáte nesourodou kompilaci, která se evidentně snaží posluchači přinést co nejvíc vjemů. Těžko popisovat všechny skladby, proto vyberu ty dle mého nejzajímavější. První bude gotická ukolébavka od Howling Larsons Smile in your sleep (Hush, hush). Řecké experimentální duo skládá dohromady křehkou ambientní hudbu, která vás bude pomalu kolébat ve svém rytmu od začátku až do konce. Jako další oblíbený kousek Ministry of Disinformation, dystopicky zlověstné a strašidelné dílo čerpající z odkazu postpunku.

Za zmínku určitě stojí Temple Music se svou skladbou They That Go Down To The Sea in Ships, ve které se ve folkovém hávu skrývá elektronicky rocková poklona těm, kteří se nebojí nastoupit na lodě a vydat přes moře do neznáma.

A jako zlatý hřeb je zde skladba Necropolis (6th of December) od Dimitra Panase. V tradičním stylu dark folk se nachází úplně vše, co byste mohli čekat. Ponurý a zlověstný úvod střídá naléhavost zpěvu, „děti, je mi líto, tak líto, že jsme vám zničili život“, zní hlas protkaný do smyčcové melodie ověnčené klavírem a kytarou. V druhé polovině skladby hudba přechází v dystopii, chaos, dysharmonicky laděný výkřik, který se zpátky stočí v čistý refrén „Burn them all“. Závěrem osmiminutová skladba odchází tak, jako přišla. Ponuře, pomalu a zlověstně.