Ženské indie zdola? Little May – For The Company

Sluníčko, kytary, příjemný vánek, sametové vokály a stín altánu. To všechno evokuje australské indie trio Little May. Zahradní slavnost, po které se vám bude stýskat ještě na Vánoce.

Indie folkrock je žánr, kterému v Sydney zda se rozumí, takže nepřekvapí, že se do Evropy dostává velmi kvalitní deska. Ženské trio (Liz Drummond, Hannah Field, Annie Hamilton) s podporou pár dalších hudebníků ukazuje, jak se to tam dole dělá. Zlehka, jemně a postaru. Deska je dobrá, má krásný zvuk, melancholické vokály zpěvaček jedině hudbě prospívají, aranže jsou přesně takové, jaké byste čekali. A to je asi největší problém desky.
Ze skladeb je potřeba vypíchnout tři za poslech jich stojí víc, ale reprezentovat nemůže přece každá). První budiž strašidelná Oh My My. Při jejím poslechu se dostanete na rozprašovací louku nebo do polorozpadlého domu z dob druhé republiky. Ty příběhy, ty tragédie…
Druhou zajímavou skladbou je singl Home, která zároveň nejvýrazněji ukazuje klasickou skladbu akustického rocku. Výrazná předehra, potlačené sloky a refrén místy ozdobené kytarovým riffem. Konec potom utíká do ztracena. Uvařené přesně podle osvědčeného receptu i s abstraktním textem o hledání, vztazích a nenaplněné touze.
Třetí skladbou, kterou posluchač nesmí minout, je Remind Me. Folková část žánru se v ní vytrácí, přichází indie rock. Oproti ostatním skladbám má silnější dynamiku, elektrické kytary dobře zní a má v sobě silnou energii a náboj.  A zatímco ostatní skladby vás v duchu přenesou do míst relaxace, při téhle písni budete mít chuť si jít zaběhat, tančit, hopsat po pokoji. Nelze tvrdit, že přichází s nějakou zásadní invencí, ale na desce se vyjímá takovým způsobem, že přehlédnout by ji nemohl ani slepec.

Deska je dobrá, neurazí, potěší a poslouchá se dobře. S jedním ALE. Ničím nepřekvapí. Neexperimentuje, nepřináší nic nového. Jen dobře odvedenou práci v rámci žánru. Možná je to jen má omezenost, ale kdyby se některá ze zpěvaček rozhla trochu zakřičet do mikrofonu, k čemuž mají náznaky ve skladbě Sinks, rozhodně by to neuškodilo. Trochu víc energie předané posluchači přece neurazí. I přesto bude zajímavé sledovat, s čím přijdou příště.

Desku můžete koupit na amazonu, itunes, google play nebo ji můžete streamovat na Spotify. Kapelu najdete na jejím webu, Twitteru nebo Facebooku.