Lucifer: Seriál z předpeklí

Co se stane, když se Lucifer rozhodne vykašlat na peklo a udělat si dovolenou od věčnosti na zemi? Otevře si noční podnik, samozřejmě. Alespoň podle Neila Gaimana a scénáristů.

Nový seriál kanálu Fox si hraje přesně s touto myšlenkou. Přivedl hrdinu DC komixů na televizní obrazovky a chce ho přiblížit lidem. Jenže jeho Lucifer se od komixů liší. A razantně.

Lucifer jenom z předpeklí

Už samotná premisa se odchyluje od zdrojového materiálu. Zatímco seriálový hrdina v podání Toma Ellise na otázku, cose stane s dušemi a démony v pekle, když opustí své místo, odpoví lakonicky „Nevím a nezajímá mě to,“ Gaimanův hrdina ví. Ten si totiž nevzal dovolenou, ale v komixu Sandman nejprve peklo vyprázdnil, nechal si uříznout křídla a předal klíč od pekla Morfeovi (Snu) v naději, že pokud jeho život nezničí, rozhodně mu ho neulehčí. A sice se s ním čtenáři rozloučili při opalování na australské pláži, hned na začátku vlastní série spřádá plány na další rebélii proti Otci.

Ellisův Lucifer je jiný. Je v něm empatie, neukazuje machiavelské sklony, nespřádá velké plány a nesnaží se osvobodit od vlivu Boha, maximálně se jí protivit. Dokonce i pýcha, kterou je evidentně obdarován, nedosahuje takových výšin, jako jeho komixový předchůdce. Dává to smysl: Jeho protivníky nejsou andělé, démoni a jiné Bytosti mimo svět lidí, ale samotní lidé. Jediné postavy nelidského původu, alespoň podle dosavadního vývoje, jsou Luciferova démonská přítelkyně Mazikeen, referovaná jako Maze, a Amenadial, jeho andělský bratr.

Místo svých plánů se soustředí na dvě věci: Sex a playboyský životní styl obecně a strkání nosu do policejních vyšetřování. Vedle nesmrtelnosti je totiž jednou z jeho mocí schopnost donutit lidi, aby vyzradili svá nejtajnější přání, kterému půvabná detektivka Chloe Decker ne a ne podlehnout. Ostatně stejně tak mu nevěří jeho nesmrtelnost. Jako krimi celý seriál ujde, s přidáním pár elementů je dokonce nadprůměrný, ale kdo by (stejně jako Maze) čekal od Lucifera něco víc signifikantního… může jen čekat. Přece jenom tohle není HBO.Lucifer se svým bratrem

Není vše ztraceno

Není samozřejmě pravda, že by seriál byl ztracený případ. Pouze nenaplňuje některá očekávání. Na druhou stranu to zachraňuje jinými věcmi. Tak zaprvé je jistě provokativní, speciálně v kontextu televize Fox, která je takovým synonymem amerického konzervatismu. Bez vyloženě explicitních scén vám dokaže nabídnout minimálně představu sexu v různém zastoupení obou pohlaví. Za druhé se jedná o velmi dobrý výkon Toma Ellise. Stylový, šarmanantní, pohrdavý, přehlíživý, vtipný a ironický… Není to ten Lucifer, na kterého fanoušci komixu čekali, ale je to takový Lucifer, který je zkousnutelný a rozhodně zábavný pro televizního diváka. Za třetí: seriál prostě zní dobře. Rock ‚n‘ rollový soundtrack v podobě Cage the elephant, Davida Bowieho nebo The Police by skoro sám stačil jako důvod sledování.

A za čtvrté: Vždycky můžeme doufat, že se seriál zlepší. Má ještě 9 episod před sebou.