Seriál Gotham: než přišel Batman na svět

Gotham zachytil pozornost snad všech fanoušků Batmana, ať už Nolanových nebo Burtonových filmů, komiksů nebo animovaných seriálů. Podle prvních zpráv televize FOX udělala výbornou práci, trailery neměly chybu. Dokázali naplnit očekávání?

Mladý Bruce Wayne a Selina Kyle

Pomalý začátek a scénárista na dovolené

Hned v pilotu se tvůrci dopustili několika chyb. Tou první je představení snad všech důležitých postav dopředu. Žádná – snad krom Jima Gordona – nedostala prostor, abychom se s ní dobře seznámili. Tou druhou je nepřesvědčivý výkon herce, který ztvárňuje Bruce (třináctiletý David Mazouz). K jeho cti slouží, že v dalších dílech hraje lépe.

Ze všeho nejvíc ale vadí, že scénárista byl asi na dovolené a scénář napsalo nepovedené marketingové oddělení. Vzít všechny zajímavé postavy, přidat k nim nějaký dialog, dodat nějakou „zápletku a hotový počin hodit režisérovi. Snad jedinou nečekanou scénou byl příchod Falconeho za Jimem. No jo, ale kdo mu to vyzvonil a poslal ho tam? Deus ex machina jak vyšitá.

I trocha snahy stačí

Jestli byl první díl podprůměrný až vyloženě špatný, další dva díly skóre vylepšily. Zápletky se zlepšily, z postav se přestalo skákat a naopak scénárista využil jedné silné zbraně: Všechny hlavní postavy se už představily v pilotním díle, nesnažil se představit každého břídila a věnoval se zápletce. Dobře, břídilové to nejsou, ale jestli chtěli tvůrci ukázat tolik postav, měli tomu dát pořádný děj a dvě hodiny, ne jenom jednu.

V druhém i třetím díle se děje dočkáme. Není to na sice na zlatý glóbus, ale v rámci televizních sérií se nijak neztrapní. K tomu začínáme sledovat postavu, kterou si mnozí oblíbili v Nolanově povstávajícím Temném rytíři – Selinu Kyle. Ano, kočičí žena za mlada ukazuje své drápky i v Gothamu. A zatímco z jejího vrstevníka Bruce Wayna roste morální idol, Selina se ukazuje jako pragmatik. A hodně chytrý pragmatik.

Stojí teda Gotham za sledování? Jo, stojí. Když vezmete v úvahu, že je to pořád akční policejní seriál zasazený do zajímavého prostředí, kvalitu si udržuje očekávatelnou. Není to film Burtona, není to film Nolana. Je to seriál. Na televizní produkci přináší dobré efekty, představuje zajímavé postavy a naznačuje, že by i děj mohl být zajímavý. A sledování zrodu zločineckých géniů je od doby Al Pacina jako Michaela a Marlona Branda jako Vita Corleone příjemná a společensky přijatelná zábava.