Hudba na víkend (1): Vzpomínky na Oasis

Víkend se blíží a s ním mraky volného času. Co si pustit? Pro sychravý listopad se hodí britské kytarovky a proto je nejvyšší čas pustit si Oasis a jejich pokračovatele.

Oasis svou hlavní slávu zažili jako protagonisti britpopu v polovině devadesátých let, ale s odstupem času byli kritizováni za příliš neměnný zvuk. Z tohohle období pochází všudeznámý hit Wonderwall – jestli jste po dobu party byli ve společnosti alespoň jednoho kytaristy, s největší pravděpodobností jste píseň slyšeli alespoň od něj. Tak populárním hitem je, že stojí za to vyhledat na youtube wonderwall cover. Z těch známějších jmen najdete verze od Eda Sheerana, Ryana Adamse nebo youtubové hvězdy Alexe Goota.

Od britpopu se kapela odvrátila v půlce minulého desetiletí a do jejího zvuku proniklo více rocku. To se dalo ostatně čekat po mnoha změnách v kapele a klesající slávě, zároveň také po zmenšení vlivu původně výlučného skladatele Noela Gallaghera. Z tohoto období pochází album Don’t Believe the Truth se singlem Layla a další, tentokrát už poslední řádná deska kapely, Dig Out Your Soul s písní The Shock of The Lightning.

Rozpad

Rok po posledním albu se s kapelou rozloučil její frontman a mozek Noel Gallagher. Zbytek kapely se pod vedením Noelova bráchy Liama přejmenoval na Beady Eye, aby pokračoval dalších pár let v putování. Do jejich hudby se vrátil vliv britpopu, zažili jakýsi návrat ke kořenům, ale úspěch Oasis zopakovat nedokázali. Po dvou deskách se, bohužel, v roce 2014 rozpadli.

Noel se na chvíli odmlčel a „pouze“ spolupracoval na cizích deskách, aby sestavil skupinu Noel Gallagher’s High Flying Birds. Zůstal věrný zvuku, který prosazoval na konci éry Oasis, tedy alternativnímu rocku jen vzdáleně připomínajícímu slávu britpopu. Po prvním eponymním albu z roku 2011 se připravuje nové s názvem Chasing Yesterday. Venku je zatím singl In The Heat Of The Moment, na zbytek si musíme počkat do příštího roku. Kdo z bratrů se zařídil lépe po rozpadu kapely je na vašem názoru.

Komu předat žezlo?

Když už se tedy Oasis rozpadli, koho jiného pověřit dohledem nad světem anglické kytary než miláčky médií Arctic Monkeys. Za dvanáct let vydali 5 alb a k tomu tři EP, 20 singlů a to všechno v hávu alternativního rocku – byť i oni si rádi lehce zaexperimentují. Než se objeví někdo nový, určitě si místo strážců trůnu zaslouží. I trůn samotný.