Hra o Trůny se blíží, co prozradilo HBO v traileru?

Daenerys, draci, Tyrion, Olena Tyrell, nová Arya, Dorne: Se začátkem února zveřejnilo HBO novou ukázku seriálového kultu posledních pěti let, trailer k nové sérii cyklu Hra o trůny. Spoilery narvané minutové video proletělo světem nejprve ve verzi natočené návštěvníkem v kině, ale 2. února se odhodlalo HBO k zavěšení pořádné a kvalitní verze na YouTube. Na co se tedy můžeme těšit?

Ještě než se podíváme na trailer 5. série, je vhodné se podívat na ten poslední kousek a zavzpomínat, co jsme viděli v minulé sérii. Co ukazuje? Hlavně Lannistery a Baratheony (hlavně s přihlédnutím ke jménu), v závěsu je samozřejmě miláček publika Oberyn Martell, budiž mu země lehká. Pár záběrů na poslední Starky a jejich Nemesis – Boltony.

5. série

Kde jsme nechali hrdiny z Hry o Trůny na konci června? Arya odplula ze Západozemí na lodi z Braavosu a její sestra se v Malíčkově péči rozhodla stát spíše hráčem než pouhou figurkou na šachovnici. Tyrion byl nejprve odsouzen vlastním otcem, kterého zabil na útěku, kdy se k němu připojil Varys a společně prchají do Východozemí. Greyjoyové přišli o svůj vliv na Severu a Theon je stále zajatcem Boltonů, dnes spíš hračkou. Ti se také stěhují do Zimohradu, sídla vládců Severu, čímž chtějí završit své ovládnutí království.

Problém jim může působit jistý Baratheon… Stannis se uvelebil na Zdi se svou armádou a celý Sever se rozprostírá před ním cestou ke Královu přístavišti. Stihl také porazit Divoké, Svobodný lid, kteří nečekali srážku se silnou armádou jezdců s pancířem. Co mu poradí jeho vždy našeptávající kněžka Melisandre.

„Sedm království potřebuje vládce milovaného miliony, se silnou armádou a správným rodovým jménem.“ – „Hodně štěstí s jeho najitím.“ – „Kdo říkal něco o něm?“

Varys, pavouk se svou sítí špionů, slibuje přesunout zábavu z Východního kontinentu na ten západní. Kdo je jeho favoritem se dozvíme snadno z náznaku, že je ochoten dosadit na trůn ženu. A kdo má silnou armádu, kdo je milován prostým lidem? Matka draků, Daenerys Targaryen.

Daenerys, která slibuje, že nezastaví koleso moci, ale že ho rozbije.

I kdyby došlo k jejímu přesunu do Západozemí, což se nestane už jenom kvůli množství záběrů z města Meeren, tak o akci na východě nepřijdeme. Arya se v traileru ukazuje jako dospívající dívka připravující se na nový život. Kdo ji zná, tak ví, že to určitě nebude manželství, ale spíš smrt. Něčí smrt.

„Strhněte zlato, poražte sochy – a tohle zůstane…“ zní hlas Jonathana Pryce videem. Jonathan Pryce hraje nového Nejvyššího septona, který mluví za chudé (nečetl papež František Píseň ledu a ohně?) a protože celý kontinent sužují dlouhé války, chudých je mnoho a septon se tak může těšit velké moci a podpoře od lidu. Jak ji využije můžeme hádat podle citátu: udělá svou církev ještě chudší a ještě mocnější.

Na první díl se můžeme těšit 12. 4. 2015

UPDATE:

vyšel trailer číslo 2