Medovina, zimní vzpomínka na Kelty

Blíží se Vánoce, čas zimy a mrazu, a mezi všemi těmi zbytečnostmi, které najdete na trzích, se rozvoní medovina. Láká vás k napití?

Historie nápoje je fascinující a sahá až do starověkého Sumeru, odkud se sice rozšířila do Evropy, ale na většině území ji nahradila obliba vína nebo piva. Dříve oblíbené afrodiziakum sice zmizelo z obyčejných putyk, ale nikoliv ze srdcí Čechů. Díky tomu si tedy můžete během roku užít medovinu na historických slavnostech a v čase adventu na každém náměstí.

Přestože římskou variantou medoviny bylo kyselé víno slazené medem, Kelti a Vikingové měli jednodušší metodu a celý nápoj dělali rovnou z medu místo hroznů. Z keltského metheglin ostatně pochází například irské meath, které nápadně připomíná anglické mead a německé Met.

Medovina patří mezi tradiční nápoje, které ve světě zažívají renesanci. První byly pivní speciály a malé pivovary, další v řadě přišly cidery. Medovině se sice asi nikdy nepodaří takový úspěch, ale mezi běžné pitivo by se dostat mohla. Přece jenom v poslední době vznikají nové a nové typy a dokonce i recepty pro koktejly.

Pokud toužíte vyrobit si vlastní medovinu, můžete vyzkoušet klasický postup, nebo si můžete zaexperimentovat a zkusit příchutě skořicové, mandlové… nebo třeba čokoládovou. Pro ty, kteří takto experimentovat ve své kuchyni nechtějí jsou samozřejmě obchody a trhy plné medového nápoje. Příchutí najdete dost i ve velkovýrobě.

Co s medovinou

Jak se medovina pije? Teplá, studená i vychlazená dalo by se odpovědět. Pije se při libovolné teplotě, proto je potřeba zkoušet a hledat svou oblíbenou. A pokud si chcete zaexperimentovat, zkuste smíchat medovinu s jablečným džusem (v poměru cca 1:1, kdyžtak poupravte podle chuti). A pokud toužíte po zimním horkém drinku, zkuste následující

  • 3 díly vody
  • 2 díly medoviny
  • čtvrtka pomeranče
  • zázvor
  • skořice

Pomeranč se zázvorem a skořicí přelejte vroucí vodou a nechte pár minut vylouhovat a vychladit. Přilejte medovinu, zamíchejte a voilá, výsledkem je medovina, která vás zaručeně zahřeje. Dobrou chuť.