Druhý jazyk snadno a rychle s Duolingo

Jeden jazyk dneska nestačí, speciálně pokud je to angličtina. Přihoďte ale francouzštinu, španělštinu nebo němčinu a hned jste na jiném levelu. Začít je přece tak snadné.

Kdo si hraje nezlobí

Dneska je moderní slovo gamifikace a pokud jej neznáte, Duolingo je perfektní příklad. Herní principy v aplikacích se v poslední době rozmáhají hlavně u aktivit, které slibují pouze monotónní činnost. K tomu, aby vám pomohly s motivací, vám dávají dílčí úkoly – cvičit tři dny po sobě, učit se pět dní v týdnu nebo napsat padesát stránek románu. A nejlepší jej, když za to dostanete odměnu, třeba odznáček.

Duolingo nabízí přesně to. Za každé cvičení dostanete zkušenostní body, za každý posun kupředu nebo dobrý výkon dostanete bonusový lingot, který můžete utratit za služby nebo lekce “navíc“. Třeba za vánoční fráze. Body zkušeností vám postupně zvyšují “level“ a když si přidáte své přátelé, můžete závodit, kdo z vás jich za týden dostal nejvíc.

Začít je tak snadné

Princip je jednoduchý. Zaregistrujete se, vyberete si jazyk a už se můžete učit. Pokud nejste úplný začátečníci, můžete zkusit vyplnit test, který vám odemkne všechny lekce, které byste na své úrovni již měli umět. Když zjistíte, že máte mezery, vždy se můžete k lekcím vrátit a zopakovat si problematiku.

duolingo

Lekce mají podobu tematicky zaměřených cvičení, které se soustředí na slovíčka a jejich použití ve větách, kde si zároveň provozujete gramatiku. Nejjednodušší bývá překlad do angličtiny nebo přeskládání věty v druhém jazyce z předem připravených slovíček. Mezi další úkoly, které vám přechytračelá sova nabídne, patří překlad celých vět bez pomoci nebo naopak výběr ze tří možností správného překladu. Pro ty, kteří jsou vybaveni mikrofonem a reproduktorem, má aplikace připravené poslechové cvičení i cvičení výslovnosti.

 

Stačí jen pár minut?

Duolingo slibuje zlepšení jazykových dovedností již při několika minutách tréninku každý den. A nejspíš má pravdu, podle výzkumu dostupném na jejich stránkách nahradí 34 hodin strávených u aplikace jeden semestr výuky jazyka. Na druhou stranu, pokud to s učením se jazyka myslíte trochu seriózněji, je potřeba trénovat více. Nemluvě samozřejmě o tom, že bez živého kontaktu s jazykem je výuka řekněme plochá a ztrácí vztah s realitou. Je to jako s čímkoliv jiným: něco je mnohem lepší než nic, ale jenom něco k mistrovství nestačí.

A jestli chcete udělat právě ty první lehké krůčky nebo potřebujete jen udržovat svou kondici, Duolingo vás přivítá jak na své webové verzi, tak v aplikaci na iOS nebo Android.