Hudba na víkend (2): Vílí písničkářky

Písničkářky se na hudební scéně objevují minimálně od dob Peggy Lee ve čtyřicátých letech a tak má současná hudební scéna celou plejádu děvčat s éterickým hlasem, z kterých si můžeme vybrat. 

Markéta Irglová

Sluší se začít vlastenecky a zmínit Markétu Irglovou. Dívka z Valmezu narozená těsně před revolucí vzala kytaru poprvé do ruky v osmi letech a klavír ještě o rok dříve, aby ve třinácti okouzlila svým hlasovým projevem Glena Hansarda, se kterým v osmnácti nahrála soundtrack k filmu Once a také si v něm zahrála hlavní roli, díky které se mimo jiné objevila i v díle Simpsonů. Film vyhrál za svůj soundtrack Oscara, což z Markéty jednu z asi deseti českých držitelů ocenění.

Po rozchodu s Glenem a rozpadu jejich dua Swell Season nahrála tahle okouzlující písničkářka svou první sólovou desku s baskytaristou a manželem Timem Iselerem nazvanou Anar, což v perštině znamená granátové jablko. Na desce se vyskytuje íránská zpěvačka a hráčka na Daf Aida Shahghasemi, která písním dodává cizokrajný zvuk.

Po vydání alba se v Markétině životě stala spousta věcí. Rozvedla se, odstěhovala se na Island (kde tvořil svou desku mimo jiné i Damien Rice) a v roce 2014 oslavila mnoho šťastných událostí. Začala 26. narozeninami, pokračovala přes vydání desky Muna (v islandském jazyce „vzpomínání“) a první narozeniny své dcerky Árveig. Album Muna má v sobě mnohem více spirituálních melodií, její zvuk vás bere od hledání vlastní cesty kdesi v Izraelské poušti přes klášterní modlitbu po meditace uprostřed Islandské přírody. Na pomoc s deskou si přivedla svou mladší sestru Zuzanu, své kamarády z Glenovy kapely Frames a přes dvacet dalších hostů. Nezbývá než jen čekat, s čím přijde příště.

Nina Nesbitt

Zajímavou postavou britské písničkářské scény je Nina, která v mladém věku okouzlila mimo jiné Eda Sheerana, který ji pozval na své turné jako hosta a napsal o ni píseň s originálním názvem Nina. Zpěvačka začal sovu kariéru v šestnácti nahráváním videí vlastních písní i cover verzí cizích interpretů na YouTube, kde okouzlila nejen zpěvem, ale také svým vzhledem (jako mladistvá modelka se švédskými kořeny to neměla složité). Její první EP Boy nezůstalo opomenuto, druhé The Apple Tree se dostalo v Británii na číslo 6 podle počtu stažení na iTunes.

Nina osciluje mezi energetickými popovými melodiemi jako je tato a éterickými baladami jako například na singlu Hold You, který se v podobě spolupráce s Kodaline dostal i na její album Peroxide, které vyšlo letos v únoru. Album je pozdně teenagerovskou zpovědí mladé holky, zabývá se všemi problémy, které lze potkat. Rodiče, vztahy, kamarády… Zvukově určitě zajímavý počin, přeplněný energií na sebe doufejme nenechá čekat se svým následovníkem. Potom budeme mít šanci zjistit, jak šikovnou písničkářkou Nina je.

Ještě něco…

Z Británie se k nám dováží mnoho zajímavých zpěvaček, alespoň virtuálně díky internetu. Proto by byla škoda opomenout dvaadvacetiletou Gabrielle Aplin z Wiltshire, která svou kariéru nakopla skrze YouTube kanál, kde zveřejňovala cover verze. V roce 2010 se dostala do BBC Wirtshire a nahrála první pětistopou desku Acoustic EP, která se dostala do top 25 britských alb na iTunes. Během dvou let nahrála další 2 EP, aby v roce 2013 vyrazila na tour podpořit svou první skutečnou desku English Rain. Právě na ní se objevila skladba Home. Jestli bude mít další pokračování uvidíme, ale byla by škoda, kdyby se tahle talentovaná písničkářka odmlčela.