Nikki Yanofsky: Popový jazz v houpavém rytmu Montréalu

Dvacetiletá diva s krásným hlasem je na scéně zatraceně dlouho. A díky spolupráci s Quincy Jonesem poslech jejích houpavých rytmů stojí za to.

Nikki Yanofsky jsme mohli my, Evropané, slyšet již v roce 2010 na ceremoniálu zimních olympijských her ve Vancouveru. Montréalská rodačka tehdy zazpívala při zahájení her písničku I Believe, která byla využita i v oficiální znělce. Píseň kromě vyhrávání mnoha hitparád zazněla také na letních olympijských hrách v roce 2012 a nastartovala nahrávací kariéru tehdy šestnáctileté dívky.

Ten samý rok nahrála své album nazvané prostě Nikki, přestože bylo již druhé (první nahrála ve čtrnácti v roce 2008), byla to první studiovka se skutečným úspěchem. Album s jasným jazzovým zvukem a houpavým rytmem se umístilo vysoce v žebříčcích prodeje na druhé straně Atlantiku a v rodné Kanadě se stala dokonce platinovou.  Díky spolupráci s producentem Philem Ramonem získala za album také několik cen včetně WAVE Smooth Jazz Award pro ženskou vokalistku roku.

Tři roky na to podepsala smlouvu s firmou Quincy Jonese. Pokud neznáte, tak nedávno spolupracoval na pařížském albu od Zaz, stojí za produkcí Genius+Soul=Jazz od Ray Charlese, Michaelu Jacksonovi produkoval alba Off the Wall, Thriller a Bad. Legenda jazzu a popu se podepsala i na novém albu nazvaném Little Secret.

A vliv producenta krále popu je skutečně poznat. V prvním singlu pocítíte až nečekaně silný závan současné pop music, byť se obejde bez elektronických pozlátek, což slouží Nikki Yanofsky i Quincymu ke cti. Naštěstí pro milovníky jazzu to není jediný zvuk, který se na albu vyskytuje. Album rozhodně stojí za poslech každému, kdo si libuje v soulu, jazzu nebo milovníkům netradičního popu.

Nikki Yanofsky přichází s něčím trochu novým. Neliší se moc od standardu, je mladá a neokoukaná a její hlavní devizou je silný hlas. Ve svých dvaceti má na krku platinovou desku, zajímavé kousky a spolupráce (Quincy Jones jako producent nebo jako druhý hlas v písni J’aime Paris od Zaz) a hlavně: má před sebou dlouhou a určitě zajímavou cestu. A bude vzrušující sledovat, kam přesně po ní dojde.